VANAF MEI t/m september TE ZIEN:

WE THE PEOPLE

Vanaf mei 2024 zal de Koelwaterhal in het teken staan van de expositie WE THE PEOPLE. 15 kunstenaars met ruim 55 werken zullen de hele zomer te bewonderen zijn in de hal en de kelders. Binnenkort meer info.

september / oktober

viering 75 jaar VOLKSrepubliek china

In september organiseren we een ruime expositie van Chinese kunst waarbij we een brug willen bouwen tussen China en Nederland. Meer nieuws volgt hierover op deze website of via de nieuwsbrief.

2023

Expo energy

In 2023 werd in de Koelwaterhal de EXPO ENERGY georganiseerd.

Deze groepstentoonstelling omvatte werk van 20 kunstenaars van nu uit Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk, Spanje en Zwitserland. ENERGY gaat over natuur, mens, ijdelheid, inkeer, glans, beschadiging, utopieën en dystopieën. Met schilderijen, beelden, video, lezingen en optredens. De kunstenaars zijn geselecteerd op de uitgesproken scherpte die zij in hun werk tonen als het gaat om de beslistheid en de kwetsbaarheid, die het streven naar nieuwe wegen typeert. ENERGY maakte onderdeel uit van het programma van het Hanzejaar 2023.

In ENERGY geeft het werk van de 20 kunstenaars betovering, denkaanzetten en spontane discussie en is het de inspiratiebron voor een verdiepend programma: De mens duikt op in haar surrealistische, futuristische gedaanten, psychologiserend zoals bij Dr Gindi, als dwalers door een buitenaards universum bij Francesca Marti, eenzame strijders in de post-apocalyptische wereld van Raul Walch en als ijle veelkoppige fabelwezens bij Céline Struger. Jasper Krabbé plaatst zijn personen in de metropolen van nu en uit het verleden en focust op hun innerlijke kracht, waar Maudy Alferink rauwe schoonheid van de zelfexpressie celebreert. Tim Wes en Junte Uiterwijk verbinden de kunsten multidisciplinair en laten grenzen vervagen tussen beeld en geluid. Dat geldt ook voor Kim van Norren die haar verfstreken en haar woorden via songtekst citaten laat versmelten. Joyce Overheul stelt de naïviteit en onrechtvaardigheid van de mens aan de kaak. Arne Quinze, Agnes Duijves en Warffemius richten zich juist op de natuur, op bomen en bloemen. Bij Arne Quinze in grote schilderijen uit zijn eigen tuin, die hij ook ziet als zijn laboratorium, Agnes Duijves gebruikt echte bloemen die in al hun fragiliteit de eeuwigheid ademen. Warffemius stileert zijn bomen in metaal.

De verbinding tussen de tentoonstelling en het thema Hanze is energie. De energie van de Hanze die Europa honderden jaren geleden bevleugelde in verband gebracht met de energie die nu nodig is om ons dusdanig met de wereld te verbinden dat het bestaan van de mensheid gewaarborgd blijft. Er is gezocht naar een internationaal gezelschap om er een echte Europese tentoonstelling van te maken, dit ook in de geest van de Hanze. De periode van de zelfbewuste ondernemers gevestigd in soevereine steden die aan het eind van de donkere middeleeuwen de ketenen van het feodale stelsel en de kerkelijke samenleving verbraken. Na de krimp en het fundamentalisme, geeft de Hanze zicht op een moderne, humane maatschappij.

vanaf mei te zien in de koelwaterhal → WE THE PEOPLE

vanaf mei te zien in de koelwaterhal → WE THE PEOPLE